Caută
Close this search box.

Despre noi

Cine suntem?

Crucea Roșie Română Filiala Satu Mare este parte integrantă a Societății Naționale de Cruce Roșie din România, organizație juridică de drept public și utilitate publică, non profit, autonomă, auxiliară autorităților publice în îndeplinirea sarcinilor lor umanitare derivate din tratatele internaționale.  

Crucea Roșie Română este deschisă tuturor persoanelor, fără deosebire de cetăţenie, naţionalitate, rasă, sex, vârstă, clasă socială, religie şi opinii politice. Crucea Roșie Română este organizată după principiul teritorial. Ea este alcătuită din 47 de filiale județene și filiale ale sectoarelor Municipiului București, respectiv 713 subfiliale municipale, orășenești și comunale. 

Cu o istorie de peste 145 de ani în România şi cu contribuţie semnificativă în ceea ce a însemnat dezvoltarea ţării noastre în momente critice ale istoriei, dar cu precădere în perioada post-decembristă, Societatea Naţională de Cruce Roșie din România reprezintă un partener cu o vastă experiență şi credibilitate în dezvoltarea şi organizarea campaniilor şi a acţiunilor de voluntariat la nivelul întregiii ţări.

De la programe sociale, campanii de educație pentru sănătate și prim ajutor la pregătirea și intervenția în situații de urgență, Cruce Roșie Română oferă sprijin umanitar prin devotamentul și implicarea celor peste 5600 de voluntari ai săi.

Ziua de 8 mai a fost declarată, în 1859, drept Ziua mondială a Crucii Roșii de către Comitetul Internațional al Crucii Roșii.

În prezent, președintele Societății Naționale de Cruce Roșie din România este Majestatea sa Margareta, Custodele Coroanei Române

Care este misiunea noastră?

Misiunea Societății Naționale de Cruce Roșie derivă însăși din istoria organizației, ale cărei baze au fost puse la inițiativa unui om de afaceri elvețian, Henry Dunant (1828-1910) în anul 1859, după una dintre cele mai sângeroase bătălii ale secolului, Bătălia de la Solferino. Dunant a atras atenția lumii asupra necesității de a înființa societăți de ajutor și de a promova un acord internațional cu privire la ajutorarea răniților și la persoanele care îi îngrijesc.

 

Cu timpul misiunea organizației s-a diversificat, astfel că, în prezent Mișcarea cuprinde peste 186 de Societăți Naționale care acționează în contexte diferite.

Care sunt principiile și valorile noastre?

Principiile fundamentale ale Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie sunt valabile și respectate de către fiecare Societate în parte, indiferent de zona în care aceasta își desfășoară activitatea. 

Umanitate
Imparțialitate
Neutralitate
Independență
Voluntariat
Unitate
Universalitate

În baza acestor principii, Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie este cunoscută în întreaga lume ca o organizație de ajutor umanitar, membrii săi acționând în vederea prevenirii și alinării suferințelor provocate de războaie, conflicte armate, tensiuni politice, dezastre și calamități naturale sau sociale.

Detalii despre misiunea și principiile Societății Naționale de Cruce Roșie găsiți pe site-ul oficial al Societății

 

CONTACT

Echipa umanității are nevoie de tine. Implică-te și TU!